Simon De Paepe

foto: Kevin De Borger
foto: Kevin De Borger

Simon De Paepe startte zijn pianostudie bij Roeland Daems aan de gemeentelijke academie voor muziek en woord in Kapellen en bij Heidi Hendrickx aan het Ma'Go in Antwerpen.

 

In juni 2019 behaalde hij zijn Masterdiploma Piano in de afstudeerrichting Begeleiding en Coaching aan het Conservatorium in Antwerpen. Hij studeerde bij Levente & Nicolaas Kende en Heidi Hendrickx. Hij vervolgt zijn opleiding met een Master Koordirectie bij Luc Anthonis en studeert nog steeds liedklas bij Jozef De Beenhouwer en Lucienne van Dijck.

 

Simon zingt basstem in symfonisch koor Octopus.

 

Hij nam deel aan de masterclasses piano van de Zwitserse pianist Pascal Sigrist en de Duitse pianist Christian Zacharias.

 

Hij nam deel aan de liedmasterclasses van de Britse pianist Roger Vignoles en van de Duitse pianist Jan Philip Schulze. In 2019 volgde hij een masterclass bij de Poolse pianist Maciej Pikulsky en de Duitse tenor Christoph Prégardien.

 

Hij concerteert regelmatig en werkte reeds samen met cellist Pieter-Jan De Smet, mezzosopraan Jenny Selander en sopraan Fleur Strijbos.

 

Met collega's Jasper Charlet en Lars Corijn zette hij in 2016 de schouders onder de projectweek "Common Ground" van het Conservatorium Antwerpen. Voor deze gelegenheid werd KCA Pops opgericht, een gelegenheidsorkest met meer dan 100 muzikanten. Wegens het grote succes werd dit interdisciplinair project in 2017 herhaald.

 

In juli 2017 nam Simon deel aan de Kurt Thomas cursus in Utrecht om zich verder te bekwamen in koordirectie. Hij kreeg les van Rob Vermeulen, Adrián Van der Spoel, Hans Leenders, Michael Reif en Harjo Pasveer.

 

In 2017, 2018 en 2019 volgde hij met succes de masterclass orkestdirectie o.l.v. Bruno Weil aan het Mozarteum in Salzburg.

 

Samen met het gelegenheidsorkest Con Spirito, bestaande uit studenten en alumni van het Antwerpse Conservatorium, dirigeerde Simon in oktober 2017 de Jupitersymfonie van Mozart en enkele opera-aria's met zangeressen uit de zangklassen van Stephanie Friede, Gary Jankowski en Anne Cambier.

In 2018 bracht hij, met collega's altvioliste Lotte Stuyck, hoornist Dries Laureyssens en fagotist Jasper Charlet, Con Spirito opnieuw bijeen en brachten zij de Eroica symfonie van Ludwig Van Beethoven en het Hoboconcerto van Richard Strauss met solist Balder Dendievel.

De tweede symfonie van Johannes Brahms en het celloconcerto van Antonin Dvorak met solist Shuya Tanaka stonden eveneens op het programma van 2018.

 

Tijdens de projectweek in 2019 werd de integrale versie van Peer Gynt ingestudeerd en uitgevoerd. Het symfonisch orkest Con Spirito werd bijgestaan door zangers uit de zangklassen en een verteller uit de Kunsthumaniora.

 

Op donderdag 24 oktober 2019 om 20.00 uur zal het symfonisch orkest Con Spirito in de Blauwe Zaal van deSingel enkele Vlaamse composities brengen, waaronder het Symfonisch gedicht opus 46 voor piano en orkest van Peter Benoit met als solist Jozef De Beenhouwer. Tickets (vrije bijdrage aan de inkom) via verplichte reservatie met mail naar svm@ap.be of telefonisch op 03 244 18 21.

 

Op zondag 17 november 2019 om 11.00 uur concerteert Simon met sopraan Fleur Strijbos in 't Kerkske in Kapellen. Tickets aan €12,00 via https://webshopkapellen.recreatex.be/Tickets/Overview.