Simon De Paepe

foto: Kevin De Borger
foto: Kevin De Borger

Simon De Paepe startte zijn pianostudie bij Roeland Daems aan de gemeentelijke academie voor muziek en woord in Kapellen en bij Heidi Hendrickx aan het Ma'Go in Antwerpen.

 

In juni 2019 behaalde hij zijn Masterdiploma Piano in de afstudeerrichting Begeleiding en Coaching aan het Conservatorium in Antwerpen. Hij studeerde piano bij Levente & Nicolaas Kende en Heidi Hendrickx, koordirectie bij Luc Anthonis en liedklas bij Jozef De Beenhouwer en Lucienne van Deyck.

 

Hij nam deel aan de masterclasses piano van de Zwitserse pianist Pascal Sigrist en de Duitse pianist Christian Zacharias en aan de liedmasterclasses van de Britse pianist Roger Vignoles, de Duitse pianist Jan Philip Schulze, de Poolse pianist Maciej Pikulsky en de Duitse tenor Christoph Prégardien, alsook van de Duitse sopraan Christiane Karg en de Schotse pianist Malcolm Matineau.

 

Simon nam deel aan de Kurt Thomas cursus in Utrecht om zich verder te bekwamen in koordirectie. Hij kreeg les van Rob Vermeulen, Adrián Van der Spoel, Hans Leenders, Michael Reif en Harjo Pasveer.

 

In 2017, 2018 en 2019 volgde hij met succes de masterclass orkestdirectie o.l.v. Bruno Weil aan het Mozarteum in Salzburg.

 

Hij vormt een vast liedduo met sopraan Fleur Strijbos met wie hij het voorprogramma verzorgde tijdens het Antwerp Liedfest in de Antwerpse opera in oktober 2020 en hij werkt regelmatig samen met mezzosopraan Jenny Selander.

 

Hij dirigeerde reeds de Jupitersymfonie van Mozart en enkele opera-aria's met zangeressen uit de zangklassen van Stephanie Friede, Gary Jankowski en Anne Cambier.

Ook de Eroica symfonie van Ludwig Van Beethoven en het Hoboconcerto van Richard Strauss met solist Balder Dendievel hebben voor hem geen geheimen meer.

De tweede symfonie van Johannes Brahms en het celloconcerto van Antonin Dvorak met solist Shuya Tanaka werden eveneens door hem gedirigeerd.

In 2019 werd de integrale versie van Peer Gynt ingestudeerd en uitgevoerd. Het symfonisch orkest Con Spirito werd bijgestaan door zangers uit de zangklassen en een verteller uit de Kunsthumaniora.

De uitvoering van het Symfonisch gedicht opus 46 voor piano en orkest van Peter Benoit met als solist Jozef De Beenhouwer in de Blauwe Zaal van deSingel in het kader van Stadsklanken XIX was een memorabel moment.

 

Simon werkte mee als repetent aan de kameropera Macho van Robert Groslot. De opera ging op 4 december 2019 in première met onder andere acteur Stefaan Degand.

 

Simon werkt als zelfstandig repetitor.