Simon De Paepe

foto: Kevin De Borger
foto: Kevin De Borger

Simon De Paepe studeerde piano bij Roeland Daems aan de gemeentelijke academie voor muziek en woord in Kapellen en bij Heidi Hendrickx aan het Ma'Go in Antwerpen.

 

Aan het Conservatorium in Antwerpen startte hij in de pianoklas van Levente Kende en Heidi Hendrickx en sinds 2015 studeert hij bij Nikolaas en Levente Kende. Hij volgt eveneens liedklas bij Jozef De Beenhouwer en Lucienne van Dijck. Hij volgt zijn masteropleiding in de richting begeleiding en coaching.

 

Hij volgde orkestdirectie bij Ivo Venkov en studeert koordirectie bij Luc Anthonis.

 

Simon zingt basstem in symfonisch koor Octopus en hanteert het dirigeerstokje bij het koninklijk harmonieorkest "Door Eigen Kracht" te Deurne sinds 2016.

 

Hij nam deel aan de masterclasses piano van de Zwitserse pianist Pascal Sigrist en de Duitse pianist Christian Zacharias.

 

In Ruse (Bulgarije) nam hij deel aan de masterclass orkestdirectie van Ivo Venkov met het Philharmonic Orchestra of Russe.

 

Hij nam deel aan de liedmasterclasses van de Britse pianist Roger Vignoles en van de Duitse pianist Jan Philip Schulze.

 

Hij concerteert regelmatig en werkte reeds samen met cellist Pieter-Jan De Smet, altvioliste Lotte Stuyck en zangeres Jenny Selander.

 

Met collega's Jasper Charlet en Lars Corijn zette hij in 2016 de schouders onder de projectweek "Common Ground" van het Conservatorium Antwerpen. Voor deze gelegenheid werd KCA Pops opgericht, een gelegenheidsorkest met meer dan 100 muzikanten. Wegens het grote succes werd dit interdisciplinair project in 2017 herhaald.

 

In juli 2017 nam Simon deel aan de Kurt Thomas cursus in Utrecht om zich verder te bekwamen in koordirectie. Hij kreeg les van Rob Vermeulen, Adrián Van der Spoel, Hans Leenders, Michael Reif en Harjo Pasveer.

 

In augustus 2017 en 2018 volgde hij met succes de masterclass orkestdirectie o.l.v. Bruno Weil aan het Mozarteum in Salzburg.

 

Samen met het gelegenheidsorkest Con Spirito, bestaande uit studenten en alumni van het Antwerpse Conservatorium, dirigeerde Simon in oktober 2017 de Jupitersymfonie van Mozart en enkele opera-aria's met zangeressen uit de zangklassen van Stephanie Friede, Gary Jankowski en Anne Cambier.

In 2018 bracht hij, met collega's altvioliste Lotte Stuyck, hoornist Dries Laureyssens en fagotist Jasper Charlet, Con Spirito opnieuw bijeen en brachten zij de Eroica symfonie van Ludwig Van Beethoven en het Hoboconcerto van Richard Strauss met solist Balder Dendievel.

De tweede symfonie van Johannes Brahms en het celloconcerto van Antonin Dvorak met solist Shuya Tanaka stonden eveneens op het programma van 2018.

 

Tijdens de projectweek in 2019 werd de integrale versie van Peer Gynt ingestudeerd en uitgevoerd. Het symfonisch orkest Con Spirito werd bijgestaan door zangers uit de zangklassen en een verteller uit de Kunsthumaniora.